ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΑΕΚ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ


Προπονητής σε ΙΕΚ;   Μην πας στην τύχη

Έλεγχος 5 Ερωτήσεων πριν αποφασίσεις την εγγραφή σου σε ειδικότητα Προπονητή ή Εκπαιδευτή σε ΙΕΚ:


Ερώτηση 1η: Ποια είναι η εμπειρία του ΙΕΚ στην ειδικότητα ;

Η πολυετής εμπειρία αποτελεί δείκτη της ποιότητας κατάρτισης. Το να επιλέγει ένα ΙΕΚ την ίδια ειδικότητα επί σειρά ετών σημαίνει την ύπαρξη κατάλληλων χώρων, εξοπλισμού και συνεργατών. Η πολυετής εμπειρία του ΙΕΚ στην ειδικότητα συνεπάγεται και την ύπαρξη πιστοποιημένων αποφοίτων. Υπάρχουν παραδείγματα από διάφορα ΙΕΚ που εισηγούνται την ειδικότητα χωρίς να έχουν ιδέαν για την λειτουργία της. Επίσης υπάρχουν ΙΕΚ των οποίων οι απόφοιτοι αδυνατούν να επιτύχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης , καθώς δεν έχουν λάβει την κατάλληλη κατάρτιση. Στο Δ.ΙΕΚ Αχαρνών η ειδικότητα λειτουργεί από το 1998, με πολλούς πιστοποιημένους επαγγελματίες στον αθλητικό χώρο. Αυτή αποτελούν την ζωντανή διαφήμιση του Θεματικού Δ.ΙΕΚ Αχαρνών και - άλλωστε- δεν αναγνωριστήκαμε τυχαία ως Αθλητικό ΙΕΚ.

Ερώτηση 2η: Σε ποιους αθλητικούς χώρους διεξάγονται τα εργαστηριακά μαθήματα;


Ερώτηση 2η: Σε ποιους Αθλητικούς χώρους διεξάγονται τα εργαστηριακά μαθήματα;

Οι αθλητικοί χώροι αποτελούν καθοριστική μεταβλητή της ποιότητας σπουδών. Μην απορήσετε εάν διαπιστώσετε ότι σε κάποια ΙΕΚ  τα εργαστηριακά μαθήματα διεξάγονται σε κοινές αίθουσες διδασκαλίας, χωρίς καν υποτυπώδη εξοπλισμό.  Π.χ. έχουμε ακούσει το μάθημα εξειδίκευσης να διεξάγεται στο προαύλιο του σχολείου για το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ και το μάθημα βάρη  σε εξωτερικά, υποτυπώδη  μηχανήματα γυμναστικής σε πλατείες των δήμων. Το χειρότερο είναι ότι το μάθημα Πρώτων Βοηθειών μπορεί να διδάσκεται μέσα από βιντεάκια στο youtube!!! Στο Αθλητικό Δ.ΙΕΚ Αχαρνών εξασφαλίζονται οι πλέον κατάλληλοι Αθλητικοί χώροι του Δήμου Αχαρνών-εδώ ανήκει και το Ολυμπιακό Χωριό- αλλά και των γύρω Δήμων (Δήμος Ιλίου, Αγ. Αναργύρων-Καματερού) οι οποίοι διατηρούν εξαιρετικούς αθλητικούς χώρους εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου "Αντώνης Τρίτσης" και τους παραχωρούν σε καθημερινή βάση στο ΙΕΚ μας. Εντός του ΙΕΚ λειτουργεί εργαστήριο μυϊκής ενδυνάμωσης, εργομετρίας, φυσικοθεραπείας και Α΄βοηθειών. Όλοι οι σπουδαστές μας εξασκούνται στην καρδιοαναπνευστική αναζοωγόνηση, με την φίλη μας την Little Anny, στην χρήση απινιδωτή, στην περίδεση αθλητικών κακώσεων . Αποφοιτώντας, τους εξασφαλίζουμε πτυχίο Α΄ Βοηθειών,  με 5ετή ισχύ, απαραίτητο προσόν για την άδειά άσκησης του επαγγέλματος του Προπονητή. 


Ερώτηση 3η: Πότε διοργανώσατε ή συμμετείχατε σε αθλητικό γεγονός τελευταία φορά;

Η συμμετοχή σε αθλητικά γεγονότα, πρωταθλήματα, τουρνουά παρέχει το κατάλληλο πλαίσιο για την ανάπτυξη των ικανοτήτων των σπουδαστών σε πραγματικές συνθήκες εργασίας. Στην καριέρα σου ως προπονητής θα χρειαστεί να διοργανώσεις  events από την αρχή μέχρι το τέλος και η ομάδα σου θα θεωρεί δεδομένο ότι ξέρεις να το κάνεις. Ειλικρινά, είναι πολύ δύσκολο για ένα απλό ΙΕΚ να σε προετοιμάσει γι αυτό. Προϋποθέτει και κόστος και κόπο, συνεπώς ένα ΙΕΚ  που δεν διαθέτει την εμπειρία και τους ανάλογους χορηγούς -υποστηρικτές και διασυνδέσεις θα είναι αδύνατον να ανταπεξέλθει. Ενδεικτικά, μόνον για το έτος κατάρτισης 2021-2022, οι σπουδαστές της ειδικότητας "Προπονητής Καλαθοσφαίρισης" διοργάνωσαν τουρνουά Μπάσκετ με τη συμμετοχή 11 ομάδων, ενώ οι σπουδαστές στην ειδικότητα "Προπονητής Ποδοσφαίρου" συμμετείχαν - χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους ίδιους- στο πρωτάθλημα Unileague κατακτώντας το αργυρό μετάλιο.

Ερώτηση 4η: Ποιοι διδάσκουν τα μαθήματα στις ειδικότητες προπονητικής στο ΙΕΚ;

Οι διάσημοι παίκτες και προπονητές δεν σημαίνει ότι έχουν τα προσόντα να γίνουν εκπαιδευτές επαγγελματικής κατάρτισης ενηλίκων και το αντίστροφο: δεν μπορεί ο κάθε γυμναστής να εκπαιδεύσει τους προπονητές του μέλλοντος. Είναι πραγματικό γεγονός να βλέπουμε γυμναστή με εξειδίκευση στο βόλεϋ να εκπαιδεύει προπονητές ποδοσφαίρου-ενώ το μπάσκετ να το διδάσκει κάποιος που εξειδικεύεται στους παραδοσιακούς χορούς.  Επίσης έχουμε δει εκπαιδευτές να μην κατανοούν τι θα πρέπει να διδάξουν σε κάποιο θεωρητικό μάθημα , εφόσον δεν γνωρίζουν ούτε καν τον τίτλο του. Μια συνηθισμένη περίπτωση κατά την οποία προσφεύγουν στο Θεματικό Δ.ΙΕΚ Αχαρνών για βοήθεια και σημειώσεις. Όλοι οι εκπαιδευτές στα μαθήματα εξειδίκευσης στο θεματικό Δ.ΙΕΚ Αχαρνών είναι εξειδικευμένοι και ενεργοί προπονητές ομάδων, στις οποίες σύντομα εντάσσονται και οι καταρτιζόμενοι-μπαίνοντας αμέσως στην έναρξη του Γ΄εξαμήνου στον επαγγελματικό στίβο.

Ερώτηση 5η: Ποια είναι η Ευρωπαϊκή Προοπτική των σπουδών μου; 

Πιστέψτε μας είναι πολύ δύσκολο ένα ΙΕΚ να δημιουργήσει σχέσεις συνεργασίας με Ευρωπαϊκές Ομάδες, στις οποίες θα μπορούν οι σπουδαστές να  επιμορφωθούν δωρεάν αλλά και να εργαστούν για 6 μήνες αντί πρακτικής άσκησης μέσω  των προγραμμάτων Erasmus  Pro. Η προοπτική αυτή προσφέρει το συγκριτικό πλεονέκτημα των αποφοίτων του Δ.ΙΕΚ Αχαρνών έναντι των αποφοίτων της ειδικότητας σε όλα τα άλλα ΙΕΚ.